Header Ads

Up2date Terkini!
recent

Kanak-kanak Warga Malaysia maut jatuh kenaikan berputar di Adelaide

Kanak-kanak Malaysia maut jatuh kenaikan berputar di Adelaide. Mangsa kemudian dirawat oleh paramedik dan dibawa ke Hospital Adelaide tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian.

Polis Australia Selatan sedang menyiasat kematian kanak-kanak perempuan Malaysia yang terpelanting "seperti anak patung" dari kenaikan AirMaxx 360 petang semalam di Royal Adelaide Show.

Mangsa kemudian dirawat oleh paramedik dan dibawa ke Hospital Adelaide tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian.Menurut seorang saksi yang dikenali sebagai Malinda Dunwoodie, beliau berada hampir dengan kenaikan itu apabila terlihat kanak-kanak terbabit "terbang di udara".

"Ia amat mengejutkan - macam filem seram...semua orang menjerit," katanya kepada akhbar The Advertiser.

Kenaikan berukuran 15 meter panjang itu berbentuk labah-labah gergasi dan mampu membawa 24 orang pada satu-satu masa.

Seorang jurucakap Suruhanjaya Tinggi Malaysia memberitahu AFP bahawa pihaknya sedang berusaha dengan Konsul Kehormat di Australia Selatan untuk membantu keluarga terbabit.

Dalam satu kenyataan mereka berkata kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun itu dilaporkan melawat Australia dengan keluarganya.Kenaikan yang beroperasi untuk kali pertama itu akan ditutup sehingga acara berakhir untuk siasatan, kata seorang pegawai agensi kesihatan dan keselamatan pekerjaan Australia Selatan (SafeWork SA).


No comments:

Powered by Blogger.